Szybka wege szamka – 5 naszych przepisów
W sumie od zawsze dużo gotowaliśmy. Choć ta historia nie jest aż tak oczywista, bo Babcia zawsze straszyła mnie, że jestem słabą gospodynią domową. Jako mała dziewczynką bardziej wolałam spędzać czas z młotkiem i śrubokrętem, niż z patelnią i piekarnikiem. Moja Babcia była tym bardzo rozczarowana i zawsze mówiła: nie znajdziesz sobie męża, jak nie będziesz potrafiła gotować! Ja za to przyjęłam strategię inną i odpowiadałam, że znajdę sobie męża, który mi będzie gotować, a nie ja jemu!
Z Tomkiem spotkaliśmy się pośrodku – raz ja gotuję, raz o on, a najczęściej wspólnie! Nasze zasady gotowanie zazwyczaj brzmią: sprytnie i smacznie. Jednak bywają też dni, kiedy od rana przygotowujemy poszczególne składniki, po to by wieczorem zjeść pizzę z ciasta wyrastającego kilka godzin. Czasem kierujemy się dokładnymi przepisami, ale zdecydowanie częściej lecimy na yolo i interpretujemy je pod siebie. No i tak wychodzą nam nasze autorskie dania, które są mixem różnych przepisów i naszych preferencji. No i podstawą naszej kuchni jest blender – w sumie to nasz jedyny przyrząd kuchenny.
Mega prosty wegański pasztet z białej fasoli
Wiem, że wegańskie pasztety są dobre i całkiem proste w przygotowaniu, ale jakoś rzadko goszczą u nas w kuchni. Pewnie dlatego, że często w przepisach wykorzystuje się wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolę. Dlatego ten przepis to nasz game changer, bo dla uproszczenia używamy fasoli z puszki i blendera.
Składniki:
puszka białej fasoli
5 łyżek mąki z cieciorki
1 jabłko
1 cebula
100 ml oleju z pestek winogron
przyprawy: gałka muszkatałowa, majeranek, sól, pieprz
- Pokrój jabłko i cebulę w kostkę i wrzuć na patelnie – niech pięknie się wysmażą.
- Przepłucz fasolę z puszki i wrzuć do blendera.
- Do blendera wrzuć przestudzone jabłko i cebulę.
- Dodaj przyprawy – szczyptę gałki, majeranku ile lubisz, tak samo z solą i pieprzem.
- Wlej olej do całej reszty i zblenduj.
- Zblendowaną masę przelej do kresówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (wtedy nie trzeba papieru).
- Piecz w piekarniku około 40-45 minut w 180 stopniach.
Chlebek bananowy bez jajek
Składniki:
3 banany
1 szklanka mąki owsianej (albo zmielonych płatków owsianych)
1/3 szklanki oleju z pestek winogron (lub innego delikatnego)
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
przyprawy: czasem dodajemy piernikową, czasem cynamon, szczypta soli
pro tip: dorzucamy wegańską odżywkę białkową np. czekoladową
- Wersja dla leniuszków: wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmixuj.
- Wersja druga: zblenduj banany.
- W jednej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy.
- W drugiej misce zmieszaj mleko z octem jabłkowym, olejem i bananami.
- Połącz suche składniki z mokrymi i wlej ciasto do kresówki (ja używam silikonowej, więc nie ma tu papieru pieczenia ani smarowania olejem kresówki).
- Piecz w piekarniku 40-45 minut w 180 stopniach. po 30 minutach można przykryć górę chlebka, żeby się nie spiekła.
Błyskawiczna quesadillas
Ostrzegam – przerzucanie tortilli wymaga wprawy i czasem może się okazać, że zanim zaczniecie jeść to cudo, to rzucie parę razy „kurw***a” 😉 Nie wiem, czy ten opis jest zachęcający, ale dla smaku warto zaryzykować.
Składniki:
2 placki tortilli (wyższa szkoła jazdy to zrobienie ich samemu)
1 puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
puszka pomidorów
papryka czerwona
cebula
ser (wegański lub zywkły)
przyprawy: papryka ostra, sól, pieprz, kurkuma
- Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę.
- Jak cebula zeszkli się to dorzuć paprykę i podsmaż je razem.
- Następnie dodaj fasolę i pomidory z puszki (do puszki możesz dolać z 1cm wody i wlać resztkę sosu na patelnie) – chwilę podsmaż.
- Na koniec dorzuć przyprawy wedle uznania i kukurydzę.
- Zetrzyj ser.
- Na osobnej patelni, na małym ogniu, ułóż placek tortilli, na to ser, a następnie farsz (tego farszu wystarczy na dwie porcje), a później posyp znowu serem i zakryj plackiem. Przykryj patelnie pokrywką.
- Po 2 minutach czeka ten najtrudniejszy moment – przerzucenie tortilli na drugą stronę. Ja zawsze nakrywam patelnie większą deską do krojenia i robię magiczny obrót patelni. Jak udało Ci się przerzucić tortille (brawo Ty!) to podsmaż jeszcze z minutę na drugiej stronie i gotowe!
Lazagne z macy
Lubimy lazagne, ale ten proces przygotowania jakoś zawsze nas przerażał. Poza tym trzeba było jeszcze przygotować sos beszamelowy, który raz nam wychodził, a raz nie. Dlatego, kiedy odkryliśmy, że płaty lazagne można zastąpić płatami macy, to przepadaliśmy!
Składniki:
1 opakowanie macy (jedno opakowanie wystarczy na dwie małe kresówki)
2 puszki pomidorów krojonych
o pakowanie ricotty
1 opakowanie szpinaku baby (albo mrożonego)
ząbek czosnku
przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól
- Na patelni rozgrzej olej i dorzuć czosnek, a za chwilę szpinak – podsmaż tak, aby szpinak zwiędnął (jeśli używasz mrożonego, to najpierw podsmaż mrożony, a później dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek).
- Do przygotowanego szpinaku dodaj ricottę i przyprawy, wymieszaj wszystko i jeszcze chwilkę podsmaż.
- Równolegle podgrzej pomidory z puszki z odrobiną wody – dopraw solą i pieprzem.
- Do kresówki na dno wlej sos pomidorowy, następnie połóż płat macy, nałóż na to mieszankę szpinaku i ricotty i znowu pomidory. Dalej macę, szpinak i pomidory. Powtórz czynność raz jeszcze. Zakończ na kawałku macy przykrytym pomidorami. WAŻNE: układając farsz i pomidory na macy dbaj o to, by cała maca była dobrze przykryta – tam gdzie nie spotka się z sosem będzie po prostu chrupka, a nie miękka.
- Wrzuć lazagne do piekarnika na 10-15 minut (aż maca będzie miękka) na 180 stopni.
Azjatyckie bułeczki bao
Kocham bułeczki bao – nawet nigdy nie myślałam, że zrobimy je w domu! Okazuje się, że to nie takie skomplikowane. Może nie jest to szybka wege szama, bo przygotowanie bułeczek chwilę trwa, ale prosiliście o ten przepis. Proponujemy naszą wersję farszu do nich, ale możecie dokonywać dowolnych modyfikacji.
Składniki:
Bułeczki są z tego przepisu:
2 marchewki
1 tofu naturalne
kolendra (albo coś innego zielonego)
2 łyżki majonezu wegańskiego
1 łyżka sosu sriracha
sos sojowy
- Przygotuj ciasto na bułeczki zgodnie z przepisem z linku.
- Dzień wcześniej najlepiej zamróź tofu – gdy je rozmrozisz będzie idealnie wchłaniało sos sojowy. Czyli wyjmujesz tofu z zamrażarki, rozmrażasz, kroisz na podłużne paski o grubości 2cm i zalewasz sosem sojowym – zostaw na chwilę do zamarynowania. Potem podsmaż tofu na patelni.
- Pokrój marchewkę na słupki.
- Wymieszaj majonez wegański z sosem sriracha.
- Ugotuj bułeczki bao na parze.
- Do środka dorzuć wszystkie przygotowane składniki.
Smacznego Kochani! Mamy nadzieję, że ta szybka wege