Small Travellers
  • SLOW LIFE
  • SLOW TRAVEL
    • Świat
      • Chiny
      • Indie
      • Indonezja
      • Izrael
      • Jordania
      • Kambodża
      • Malezja
      • Maroko
      • Tajlandia
      • USA
      • Wietnam
      • ZEA
    • Europa
      • Anglia
      • Hiszpania
      • Holandia
      • Islandia
      • Niemcy
      • Norwegia
      • Polska
      • Portugalia
      • Szwecja
      • Włochy
    • Warszawa
      • Jedzenie
      • Miejscówki
  • PORADY
    • Koszty wyjazdów
    • Nasze patenty
  • O NAS
  • WSPÓŁPRACA
  • SKLEP

Szybka wege szamka – 5 naszych przepisów

wg Small Travellers w 17 kwietnia 2020

W sumie od zawsze dużo gotowaliśmy. Choć ta historia nie jest aż tak oczywista, bo Babcia zawsze straszyła mnie, że jestem słabą gospodynią domową. Jako mała dziewczynką bardziej wolałam spędzać czas z młotkiem i śrubokrętem, niż z patelnią i piekarnikiem. Moja Babcia była tym bardzo rozczarowana i zawsze mówiła: nie znajdziesz sobie męża, jak nie będziesz potrafiła gotować! Ja za to przyjęłam strategię inną i odpowiadałam, że znajdę sobie męża, który mi będzie gotować, a nie ja jemu!

Z Tomkiem spotkaliśmy się pośrodku – raz ja gotuję, raz o on, a najczęściej wspólnie! Nasze zasady gotowanie zazwyczaj brzmią: sprytnie i smacznie. Jednak bywają też dni, kiedy od rana przygotowujemy poszczególne składniki, po to by wieczorem zjeść pizzę z ciasta wyrastającego kilka godzin. Czasem kierujemy się dokładnymi przepisami, ale zdecydowanie częściej lecimy na yolo i interpretujemy je pod siebie. No i tak wychodzą nam nasze autorskie dania, które są mixem różnych przepisów i naszych preferencji. No i podstawą naszej kuchni jest blender – w sumie to nasz jedyny przyrząd kuchenny.

Mega prosty wegański pasztet z białej fasoli

Wiem, że wegańskie pasztety są dobre i całkiem proste w przygotowaniu, ale jakoś rzadko goszczą u nas w kuchni. Pewnie dlatego, że często w przepisach wykorzystuje się wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolę. Dlatego ten przepis to nasz game changer, bo dla uproszczenia używamy fasoli z puszki i blendera.

Składniki:
puszka białej fasoli
5 łyżek mąki z cieciorki
1 jabłko
1 cebula
100 ml oleju z pestek winogron
przyprawy: gałka muszkatałowa, majeranek, sól, pieprz

  1. Pokrój jabłko i cebulę w kostkę i wrzuć na patelnie – niech pięknie się wysmażą.
  2. Przepłucz fasolę z puszki i wrzuć do blendera.
  3. Do blendera wrzuć przestudzone jabłko i cebulę.
  4. Dodaj przyprawy – szczyptę gałki, majeranku ile lubisz, tak samo z solą i pieprzem.
  5. Wlej olej do całej reszty i zblenduj.
  6. Zblendowaną masę przelej do kresówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (wtedy nie trzeba papieru).
  7. Piecz w piekarniku około 40-45 minut w 180 stopniach.

Chlebek bananowy bez jajek

Składniki:
3 banany
1 szklanka mąki owsianej (albo zmielonych płatków owsianych)
1/3 szklanki oleju z pestek winogron (lub innego delikatnego)
1/2 szklanki mleka roślinnego

1 łyżka octu jabłkowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
przyprawy: czasem dodajemy piernikową, czasem cynamon, szczypta soli
pro tip: dorzucamy wegańską odżywkę białkową np. czekoladow
ą

  1. Wersja dla leniuszków: wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmixuj.
  2. Wersja druga: zblenduj banany.
  3. W jednej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy.
  4. W drugiej misce zmieszaj mleko z octem jabłkowym, olejem i bananami.
  5. Połącz suche składniki z mokrymi i wlej ciasto do kresówki (ja używam silikonowej, więc nie ma tu papieru pieczenia ani smarowania olejem kresówki).
  6. Piecz w piekarniku 40-45 minut w 180 stopniach. po 30 minutach można przykryć górę chlebka, żeby się nie spiekła.

Błyskawiczna quesadillas

Ostrzegam – przerzucanie tortilli wymaga wprawy i czasem może się okazać, że zanim zaczniecie jeść to cudo, to rzucie parę razy „kurw***a” 😉 Nie wiem, czy ten opis jest zachęcający, ale dla smaku warto zaryzykować.

Składniki:
2 placki tortilli (wyższa szkoła jazdy to zrobienie ich samemu)
1
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
puszka pomidorów
papryka czerwona

cebula
ser (wegański lub zywkły)
przyprawy: papryka ostra, sól, pieprz, kurkuma

  1. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Jak cebula zeszkli się to dorzuć paprykę i podsmaż je razem.
  3. Następnie dodaj fasolę i pomidory z puszki (do puszki możesz dolać z 1cm wody i wlać resztkę sosu na patelnie) – chwilę podsmaż.
  4. Na koniec dorzuć przyprawy wedle uznania i kukurydzę.
  5. Zetrzyj ser.
  6. Na osobnej patelni, na małym ogniu, ułóż placek tortilli, na to ser, a następnie farsz (tego farszu wystarczy na dwie porcje), a później posyp znowu serem i zakryj plackiem. Przykryj patelnie pokrywką.
  7. Po 2 minutach czeka ten najtrudniejszy moment – przerzucenie tortilli na drugą stronę. Ja zawsze nakrywam patelnie większą deską do krojenia i robię magiczny obrót patelni. Jak udało Ci się przerzucić tortille (brawo Ty!) to podsmaż jeszcze z minutę na drugiej stronie i gotowe!

Lazagne z macy

Lubimy lazagne, ale ten proces przygotowania jakoś zawsze nas przerażał. Poza tym trzeba było jeszcze przygotować sos beszamelowy, który raz nam wychodził, a raz nie. Dlatego, kiedy odkryliśmy, że płaty lazagne można zastąpić płatami macy, to przepadaliśmy!

Składniki:
1 opakowanie macy (jedno opakowanie wystarczy na dwie małe kresówki)
2 puszki pomidorów krojonych
o pakowanie ricotty
1 opakowanie szpinaku baby (albo mrożonego)

ząbek czosnku
przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól

  1. Na patelni rozgrzej olej i dorzuć czosnek, a za chwilę szpinak – podsmaż tak, aby szpinak zwiędnął (jeśli używasz mrożonego, to najpierw podsmaż mrożony, a później dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek).
  2. Do przygotowanego szpinaku dodaj ricottę i przyprawy, wymieszaj wszystko i jeszcze chwilkę podsmaż.
  3. Równolegle podgrzej pomidory z puszki z odrobiną wody – dopraw solą i pieprzem.
  4. Do kresówki na dno wlej sos pomidorowy, następnie połóż płat macy, nałóż na to mieszankę szpinaku i ricotty i znowu pomidory. Dalej macę, szpinak i pomidory. Powtórz czynność raz jeszcze. Zakończ na kawałku macy przykrytym pomidorami. WAŻNE: układając farsz i pomidory na macy dbaj o to, by cała maca była dobrze przykryta – tam gdzie nie spotka się z sosem będzie po prostu chrupka, a nie miękka.
  5. Wrzuć lazagne do piekarnika na 10-15 minut (aż maca będzie miękka) na 180 stopni.

Azjatyckie bułeczki bao

Kocham bułeczki bao – nawet nigdy nie myślałam, że zrobimy je w domu! Okazuje się, że to nie takie skomplikowane. Może nie jest to szybka wege szama, bo przygotowanie bułeczek chwilę trwa, ale prosiliście o ten przepis. Proponujemy naszą wersję farszu do nich, ale możecie dokonywać dowolnych modyfikacji.

Składniki:
Bułeczki są z tego przepisu:
2 marchewki
1 tofu naturalne
kolendra (albo coś innego zielonego)
2 łyżki majonezu wegańskiego
1 łyżka sosu sriracha

sos sojowy

  1. Przygotuj ciasto na bułeczki zgodnie z przepisem z linku.
  2. Dzień wcześniej najlepiej zamróź tofu – gdy je rozmrozisz będzie idealnie wchłaniało sos sojowy. Czyli wyjmujesz tofu z zamrażarki, rozmrażasz, kroisz na podłużne paski o grubości 2cm i zalewasz sosem sojowym – zostaw na chwilę do zamarynowania. Potem podsmaż tofu na patelni.
  3. Pokrój marchewkę na słupki.
  4. Wymieszaj majonez wegański z sosem sriracha.
  5. Ugotuj bułeczki bao na parze.
  6. Do środka dorzuć wszystkie przygotowane składniki.

Smacznego Kochani! Mamy nadzieję, że ta szybka wege

Powiązane posty

  • Gdzie spać, żeby się wyspać – czyli o rezerwowaniu noclegu słów kilkaGdzie spać, żeby się wyspać – czyli o rezerwowaniu noclegu słów kilka
  • Co robić w Hanoi? – nasze top 5 miejscCo robić w Hanoi? – nasze top 5 miejsc
  • Discover local, czyli jak odkryliśmy Kraków na nowoDiscover local, czyli jak odkryliśmy Kraków na nowo
  • Pierwsze wrażenia z Nowego JorkuPierwsze wrażenia z Nowego Jorku
Karegorie PORADY.
Udostępnij
Powrót do strony głównej
←  NowszeJak samodzielnie zrobić makramę?
Starsze  →Chcesz żyć tak jak Ci się podoba? To przestań oceniać innych

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • NEWSLETTER
  • Archiwum
  • Polityka prywatności
  • © 2021 Small Travellers
  • SLOW LIFE
  • SLOW TRAVEL
    • Świat
      • Chiny
      • Indie
      • Indonezja
      • Izrael
      • Jordania
      • Kambodża
      • Malezja
      • Maroko
      • Tajlandia
      • USA
      • Wietnam
      • ZEA
    • Europa
      • Anglia
      • Hiszpania
      • Holandia
      • Islandia
      • Niemcy
      • Norwegia
      • Polska
      • Portugalia
      • Szwecja
      • Włochy
    • Warszawa
      • Jedzenie
      • Miejscówki
  • PORADY
    • Koszty wyjazdów
    • Nasze patenty
  • O NAS
  • WSPÓŁPRACA
  • SKLEP
 
Ta strona wykorzystuje pliki cookiesOK